Monday, 31 December 2012

♥ MY NEW LIFE ♥

yes , yes , yes .hari nih dapat update entri . hehehe .. before orientasi lah kan .
yah!mesti anda tertanya-tanya macam mana kehidupan baru saya di KSKB, kuching kan ?
ahaha , perasan lah plak . Em , actually , okay aja :) teda yang teruk sangat pun.
but , bilik saya di tingkat 4 . huh , penat lah juga maw naik tangga.
sampai di kuching dalam sekitar jam 10 lebih malam , then , sampai kolej hampir-2 maw dekat jam 12 am .
badan punya lah sakit , lenguh ! aduyh . tapi gagahkan diri juga naik tangga sampai aras 4 .
then , malam tuh tidur jam 2 pagi .. barang semua belum berkemas . hebatkan ? haha .

maw tahu cam na keadaan bilik and keadaan di sini ..
okay , wait ar :)

keadaan bilik yang masih belum tersusun 

my katil :) hehe .. selesa kah ?

pemandangan depan tingkap bilik

depan tingkap :) cantik ?

pemandangan dari blok bario

blok bario 

sory lar , cket ja gambar dapat di upload . line siputt betul :)
btw , thanks ya yang sudi baca entri nih and selamat tahun baru ..
esok 2013 udah , so today , is our last day for 2013 ..
pasanglah azam baru untuk tahun 2013 k .
and i hope i can survive at here ..hehehe ..
oraitz , daaaa :)











Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 29 December 2012

Last Day :(

tomorrow ! what will happen tomorrow ? omg , omg , saya akan tinggalkan sabah dan terbang ke sarawak .
dan itulah kenyataan yang harus saya terima . but , bukan untuk suka-2 , saya pi sana dengan satu tujuan , yaa , untuk belajar ! oraitz , i need to go :)

yang sedihnya saya tak sempat sambut new year di keningau , well , im feel so sad :( but , takpa lah ..
saya ke sana pun menjanjikan suatu kejayaan dan future yang jelas , okay ?
segala persediaan sudah saya selesaikan , dan alhamdulillah , medical check up pun okay aja , teda penyakit kronik . so , saya layak mengikuti latihan separa perubatan .




yang kat atas tuh kena bagi time taklimat , maw guna time kat airport , huhu :)
so , after 3 years .. keja saya adalah juruteknologi makmal perubatan , dan seriously , saya memang tak pernah terfikir yang saya akan mengikuti latihan JTMP , and i hope perjalanan saya ke sana akan baik-2 ja .
harap-2 saya dapat mengikuti latihan ini dengan jayanya , saya masih teringin dapat pointer yang tinggi , dan saya harap di sana saya mampu mencapai semua impian saya yang belum terlaksana .

esok , flight malam . so , 2 jam before flight mesti ada di sana , makin berdebar-2 plak saya rasa nih .takpa , anggap ja seperti besa , lama-2 semuanya akan menjadi biasa ..okay ?


dan , passport pun dah buat :) yeaah , tinggal maw pi sana lagi nih . 
hopefully , semuanya okay-2 ja , well , memang first takda sepa yang saya kenal but , saya harap saya dapat lah cari kawan yang baik , hehe ..

okay , lah .. maybe , after this , jarang dah saya update entry kot . yaaalah , sibuk nak urus di sana kan . tambah-2 lagi bila ada orientasi , omg ! kena dera lagi nih taw , harap-2 tak sengsara macam apa yang saya rasa dulu time orientasi di matrik . hehehe ..

tuh ja lah .. chow luk :) assalammualaikum ...









Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 18 December 2012

♥Quote♥

"ilmu itu umpama ladang , maka berbanggalah kamu
dengan ilmu dan jangan sampai kamu
kehilangan ladang kebanggaan itu.
tuntutlah ilmu sebanyak-banyaknya walaupun terpaksa
berkorban dan menderita .
mungkin suatu hari nanti apabila engkau menghadiri 
suatu majlis dan engkau yang memimpinnya ,
maka , engkau akan menjadi 
kebanggaan majlis itu"

kata-kata ini lah yang membuatkan saya selalu bersemangat .
walaupun kadang-kadang rasa malas menguasai diri namun semua itu dapat diatasi kalau baca 
kata-kata di atas .

saya sangat menggemari kata-kata motivasi yang boleh menaikkan semangat pada diri saya .
of course lah kan , sebabnya saya nih selalu jua rasa malas apa lagi kalau dalam belajar .
but , kita mesti cari jalan untuk berusaha ubah sikap kita kan ?
bila lagi masa untuk berubah , umur pun semakin hari semakin tua , so .. semakin banyak juga yang akan kita tempuhi untuk mencapai sesuatu matlamat .

jangan biarkan malas menguasai diri . 
ingatlah ! jika kita berusaha tanpa kenal erti putus asa .
pasti , dan sangat pasti kejayaan itu akan menjadi milik kita . semua orang pun pasti nak berjaya kan ?
begitu juga dengan saya , dan saya harap agar apa yang saya harapkan selama ini 
akan tercapai .

saya inginkan kejayaan itu meskipun ia amat sukar , 
dan saya akan jadikan kata-kata di atas sebagai pendorong untuk saya terus bersemangat !
hopefully , my dream will come true :)














Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 13 December 2012

Broken Heart

Sometimes it's better to be alone.  
No one 
can hurt you that way.

sometimes you have to lose the things that you love .. i miss him , i wanna scream for him so he can hear it .
I used to believe love has happy ending that no matter how long or how far we may go , love won't fade away . I thought love is with me and I had found the right guy for me .But, for all I know , all thoughts would burst like a bubble .It's hold to accept the fact that things change .. feelings and people ..
One day , someone that you love will suddenly realized he doesn't love you anymore and that he has to go .
it's hurt enough to know that his feelings had fade but it hurts more when you know you're not ready to say goodbye and set him free .

i always think of you late at night , remembering his faces , the way he looks at me , the way he makes me feel i am loved. Few days or weeks or months had passed , still i am here .. LONELY and ALONE .
he never realized how i am hurting .. inside and out !
what do you do when the only one person that can make you stop hurting is the one who hurt you at the first place ?i hate the way i could never hate you .

I just want to know why my dreams don't come true ? what happened to my happy ending ?
he held me up so high then when i'm about to fell he didn't catch me . I remember those things he used to make me smile but for same reason when i think of it now , it break my heart ..</3 , no more crying , i can't cry anymore .

When i told him i love him before , he said it back .. but now i wonder , did he ever mean it ??
it sucks when the one person you want to hate the most , is the person whom you love the most .
I though love was about loving the one you love and making them smile then I realized it is about waiting for someone to break your heart .

I wish getting him out of my mind is just easy as pushing the delete button . I wasn't prepared for him to say he dont love me , i just assumed and it hurts enough to know that my assumption is RIGHT !
Love is just so ironic .. we always fall in love with the people who break our heart .

when i think about the past , i think of you and me , the moment we shared together even if its been in short span of time . I know in myself I was happy but , as i make my way through the present i feel the pain .
the moment you left and gave up , the time when you realized you don't need me anymore , tears flow down in my eyes and i'm sorry if i can't help it .
If one day you realize that i haven't talked to you in a while its not because i don't care anymore , its because you pushed me away and just left me there .

Sometimes , forgetting someone is the best thing you can do even if it means losing memories and sometimes saying goodbye is better than saying hello .
i didnt choose to like you , didnt choose to love you , but i choose to move on and let you go .
i think its time to let you go ..














Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

PENGALAMAN TEMUDUGA


Assalammualaikum and hi kepada sepa-2 yang baca entry nih .
Semenjak berhenti dari matrik hari tuh makin rajin pula maw update blog nih .
Dulu , time di matrik mana pernah saya peduli pasal blog tercinta saya . haha . anggap macam ndak pernah wujud , sedangkan saya mula ada blog time februari 2012.

Erm , ndak lama lagi tahun 2013 akan menjelma . hehe. And waktu untuk saya menghadapi dunia baru pun akan makin dekat lah. Dunia baru yang saya maksudkan bukanlah pegi planet lain k .hehe .
Its about my future ,okay ?


 Waaa , tak pernah saya menyangka dan tak pernah terlintas sedikit pun di fikiran saya yang saya akan mengikuti latihan juruteknologi makmal perubatan. Why ? sebab masa temuduga tuh memang I got interview for penolong pegawai perubatan and juruteknologi makmal perubatan but , I prefer interview untuk penolong pegawai perubatan or lebih glamor dipanggil MA(medical assistant). Saya pegi temuduga untuk jawatan nih klu tak silap 3 oktober yang lalu. Waktu saya dapat panggilan temuduga saya masih di matrik so , terpaksa minta cuti untuk pi temuduga sambil bercuti jua lah .
Saya ambil cuti 1 week , waa .. paling mnang lah ! orang lain 2 or 3 hari ja cuti .hehe.

Masa balik keningau tuh memang takda kawan. Saya ikut feri KK , nasib selamat sampai jua saya di keningau. Alhamdulillah ..
Then , before interview tuh saya google-2 lah maw cari itu ini pasal isu semasa , then hafal-2 lagi. Waduh , otak sakit owh .

Jeng-3 , nak tahu apa yang jadi time temuduga ?
Herm , saya pilih baju kurung warna pink and tudung kaler putih . hehe , first datang sana ramai udah pula yang lebih dulu sampai dari saya.
Pas tuh , saya kena suruhlah jawab soalan bertulis , tak payah risau lah pasal ujian nih .. seriously , sangat ndak susah . just dya tanya pasal minat ja. Tips maw dapat markah minat yang tinggi just tick ‘ya’ pada soalan yang berkaitan dengan sains , okay ? kalau pasal minat menyanyi tuh tak payah lah gatal tangan nak tick ‘ya’ ..

After that , baru kami kena panggil satu-2 untuk kena bagi taw giliran temuduga .
Waa, waa , waa , saya no 17 .. hahaha . rasa macam lama kan ? semakin dekat giliran saya untuk ditemuduga makin pula jantung saya dup dap , dup dap. Saya pun tanya-2 lah ngan orang yang udah selesai ditemuduga . huh ! susahnya soalan . nih contoh2 soalan yang dowang kena tanya .

  • Pasal orang-2 ternama di Sabah .
  • TYT Sabah
  • Level gula yang normal dalam badan
  • Tekanan darah yang normal
  • Penyakit yang kini sedang menular di keningau
  • Logo KKM
  • Jata negara, sabah
  • Fungsi darah merah , putih
  • Perbezaan MA dan jururawat
  • Slogan KKM
  • Etc ...

Actually, banyak lagi lah yang kena tanya tapi malas maw taip .

GILIRAN SAYA DITEMUDUGA ..

Huhu , takutnya bila giliran saya udah untuk ditemuduga .
Firstly , saya ketuk dulu then baru masuk perlahan-2 and senyum sambil bagi fail dengan penemuduga tuh barulah kena suruh duduk. Nervousnya . hehehe . ada dua penemuduga , satu man dan satu lagi pula woman .

Pertama skali , dia suruh perkenalkan diri . saya pun kasi kenal lah diri saya .. then , dia tanya pasal family , study di mana .. saya dengan jujurnya cakap lah yang sekarang saya masih belajar di kolej matrikulasi labuan . hmm , trus dia cakaplah ngan saya supaya stay ja di matrik bap di sana bagus .saya pun mana maw kalah bh . saya ckp lah ngan penemuduga tuh yang masuk U nih pun perlu biaya yang banyak dan ………………. Byk lagilah , lepas tuh .. takda kena sentuh gi pasal matrik .

Yang kedua pula , dia tanya yang saya pernah kah pi hospital . dengan yakin saya jawablah yaa , sepa lah yang tak pernah pi hospital kan . hee , tapiii , dia tanya saya pasal jabatan pesakit luar pula . aduhhh , banyak-2 soalan .. itu jua kah yang saya dapat . saya terus terang ja lah yang saya nih kurang pasti tapi saya cuba jawab lah kunun . hehehe .. lepas tuh saya jawablah antam-2 , ntah betul atau tidak .

Ketiga pula , dia tanya apa tugas MA and latihan dia nanti berapa tahun and di mana tempat latihan dia ..  kalau itu saya boleh jawab dengan yakin lah . hehe . bukan macam soalan sebelum .

Hah , sekarang penemuduga perempuan pula yang soal saya .
Dia tanya apa formula BMI .. aduh ! masa tuh saya lupa betul-2 .. saya bagi taw ja lah yang dulu saya memang taw pasal formula BMI nih tapi sekarang saya lupa .. hehe . jujur lah kan daripada menipu .

Last sekali , dia tanya pasal kedudukan tanda nama dia .. SALAH atau BETUL ?
Hmm , saya jawab lah salah sebab sepatutnya tanda nama di  bahagian kiri kan ?? betul kan . hehe ..dia masa tuh letak sebelah kanan .

Finally , selesai juga temuduga saya ..sebelum keluar , saya bagi taw lah ngan penemuduga tuh harap saya diberikan peluang .. dowang pun senyum aja .

Ahaa , gitulah pengalaman pertama saya pi temuduga , memang kin takut tapi itu lah yang harus kita tempuhikan kalau nak berjaya .
Alhamdullillah , saya berjaya untuk latihan juruteknologi makmal perubatan .
Dan tempat latihan di kuching, sarawak .
Terima kasih ya Allah ..
Saya akan cuba yang terbaik semasa saya mengikuti latihan itu selama 3 tahun .. saya maw sempurnakan impian yang belum sempat tercapai semasa saya berada di matrik .

Sesungguhnya , kita tidak taw di mana rezeki kita kan .. dan mungkin rezeki saya di spa8 dan saya terima semua ini dengan hati yang terbuka . semoga , keputusan saya untuk berhenti dari program matrikulasi dan mengikuti latihan JTMP selama 3 tahun adalah pilihan yang tepat. Saya tahu Allah telah memberikan jalan yang terbaik untuk saya .

                                                                                                       







Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 12 December 2012

LABUAN

hai , hai , hai .
di bawah nih semua pic saya ngan kawan-2 time di labuan .
well, time tuh baru abis pspm 1 , and selagi masih ada masa enjoy lah dulu kan .
oraitz , tanpa banyak berceloteh , tengok ja k gambar-2 di bawah nih :)



hehehe .. peace dulu

gelang I LOVE LABUAN

toilet di UK(ujana kewangan)

singgah dulu bergambar

ahaa , sempat juga bergambar di tangga 

library labuan

my bestfren , meza

ahaha , baca buku 

meza and me

nih lagi lah . terlampau excited maw bergambar kan . haha

library labuan

bergambar di labuan supermarket . hehe


semua nih akan jadi kenangan paling indah dalam hidup saya . hahaha .
dan masa ini juga lah kami pulang paling lewaaat . super-2 lewat . jam 7 pm baru sampai KML . 
gila eyh , bukan sengaja pulang lambat tapi bas takda time tuh . terpaksa berebut-2 dengan student KML yang lain bila bas udah sampai . 
btw , I MISS THEM SO MUCH :)











Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 11 December 2012

everybody needs a friend , right ?

hermm , masa hari-2 terakhir di KML mesti ada juga kan moment yang sweet gitu untuk dikongsi . yaa, memang ada sekali ! hehe .. 

first of all , masa kelas BI di language lab 2 , kami di beri kebebasan untuk buat apa ja , means , takda belajar lah . komputer kat sana pun boleh guna ja kalau mau . so , saya masa tuh duduk ngan shimah , sementara menunggu internet okay kami pun pegi lah lukis-2 di paint .

yang lucunya c shimah nih pegi lukis lah untuk saya ..mau tahu apa yang dia lukis untuk saya ? hehehe .. jap erk ..



hahaha , inilah lukisan dia untuk saya .. dia lukis dulu then dia gambar lah guna phone saya .
well , thanks shimah .. i'm appreciate it . hihi . cute sekali rumah yang ko lukis untuk saya kan siap ada matahari dan bukit lagi . dont worry , saya akan simpan juga gambar nih k . hehe .

lepas tuh , dia tulis lagi lah sesuatu untuk saya . dia cakap before saya tinggalkan matrik dia nak tulislah ayat untuk saya . herm3 , saya tertanya2 juga . lepas dah siap dia pun ambil gambar sekali lagi guna phone saya dan masa tuh saya belum baca lagi . nanti baru baca lah weh . hehe .



oraitz , nih lah yang dia tulis untuk saya .korang dapat baca ? hehehe .  

to shimah : dont worry , saya tak akan lupakan ko juga k . kalau saya tak balas message ko bukan bermakna saya sombong dah k . maybe time tuh saya busy kah , apa kah .. siapa yang dapat menduga kan . then , thanx bap doakan kejayaan saya di sana termasuklah impian saya maw kawin dengan doktor . alaaaa , terlalu berangan-angan lah pula .. saya tak kan padam juga number ko  . oraitz ? keep in touch .
nanti kalau ko ada time pegi lah kuching . jumpa kat sana yaa ...


                                                                                                                   



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 10 December 2012

Sweet moment at KML

the sweet moments that I had at KML :)

shimah and me 

my roomate 

bio practical

astella , syam n shimah

experiment chemistry

ahaa , curi2 bergambar 

rika and me

BC3T11

berbuka posa d dataran kawad KML

my classmates yg paling sporting



saya rasa sangat-2 beruntung dapat kenal dengan dowang suma :)
memang ndak akan saya lupakan suma kenangan saya d KML ..
seriously , saya rindu sangat masa2 di sana ..
tapi , memang ndak akan bleh berulang kembali kan ?
so , hope di tempat baru saya akn dapat kawan macam dowang jua ..
hehehe:)
 k lah , memang maw kasi upload pic banyak2 tapi line x okay .. so ,next time k ..
assalamualaikum :)


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Miss My Frenz at KML :(


Rindu sangat dengan kawan2 kat matrik , tak sedar dah hampir 1 minggu saya berhenti dari sana. Saya rindu keadaan d sana , macam mana semua orang d KML bertungkus lumus belajar siang dan malam untuk dapat pointer tinggi .. memang gitulah kehidupan pelajar di sana , dan hari nih saya rindu sangat2 mau pi sana , jumpa ngan kawan2 especially classmates saya .. paling saya akan ingat slalu kelas tutorial BC3T11 .. hehe . memang aneh kan nama kelas kat sana tapi memang gitu lah .. haha , nak ceta cket keadaan di situ , kalau di matrik kelas start jam 7 abis jam 4 , tapi .. ada juga kadang2 masuk jam 8 .. bergantung ngan jadual lah .. ingat lagi first tyme datang sana rasa macam KML ni luas sangat.. boleh sesat  kalau jalan sendiri , tapi , bila 1 week udah rasa macam kecil plak . hahaha .. d sana lah saya dapat ramai kawan dari sarawak dan juga sabah .. memang moment yang paling manis lah sepanjang saya belajar d KOLEJ MATRIKULASI LABUAN ..


But , d sebalik kenangan manis ada jua kenangan pahit lah .. imbas2 balik time orentasi memang super2 gila lah .. sy rasa macam maw balik ja pi umah terus , sangat2 penat dan sangat2 stress .. tidak pernah rasa mcm tuh . semua org pun mengeluh , terkena lagi keadaan di labuan yang panas sekaliiiii .. apa lagi demam truss , Di sana lah betul2 mengajar saya hidup berdikari without family .. okay , sambung lagi .. lepas tuh kenangan yg paling tidak dapat di lupakan bila saya ngan kawan2 tidur d surau , semua mengantuk dan rasa penat sampai terbaring2 d beranda surau , sedangkan time tuh mau dengar ceramah ..


Satu lagi , bila last day orentasi tuh .. saya , meza ngan zaza maw pi hspital .. sekaligus dapat juga escape dari orentasi yang betul2 menyeksa .. hehe , masa tuh saya demam , meza pula sakit telinga , dan zaza sakit mata .pelbagai lah sakit timbul time di matrik nih .. hehe. lucu sangat2 bila ingat time tuh . tpi , itulah pengalaman pertama pi klinik tanpa bantuan sesiapa .. betul2 mengajar hidup berdikari , sempat lagi cerita2 pasal doktor ensem .. hahaha .


BILA KULIAH SUDAH BERMULA


Nah , bila kuliah dah start memang laen cket lah rasanya .. mana dapat enjoy lagi kan .homework pun bertimbun . saya ingat lagi tyme first day mencari dewan kuliah . bingung2 nih macam orang  tak taw apa2 .. nasib ndak sesat .. jangan hairan ada jua orang yang sesat mencari dewan kuliah ,setengah jam udah mula kuliah baru muncul . and , lagi lah maw mampus bila mencari kelas tutorial .. gilaaaaa , paling penat . maw sesuaikan diri di sna memang susah skali . smpai pernah saya terfikir untuk tukar pi akaun sebab tidak snggup mahu berhadapan dengan silibus pmbelajaran di sana ,tapi , akhirnya saya tetap stay jua di science .. maybe , itu yang terbaik kan .


 Di sana lah saya kenal ngan kawan yang semuanya peramah . tapi , kawan yang paling saya rapat di KML adalah c shimah , kami satu kelas tutorial . sarapan sama2 , kadang2 lepak di cafe A sambil makan burger , memang itulah rutin kmi di sna . tapi , itulah yang buat saya rasa happy dan hilang stress  . Mmg saya rasa gembira time di KML .. 6 bulan di sana saya belajar banyak perkara dan saya rasa inilah yang mengajar saya erti kehidupan .uisehhh .. makin panjang udah saya tulis nih .. sambung nanti yee ..


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment